Офіційний сайт Федорівської сільської ради Пологівського району Запорізької області

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Пошук

Новини

Вплив куріння на організм

Куріння будь-яких тютюнових виробів, незалежно від дози, так чи інакше шкодить організму. Коли ви курите, ваш організм поглинає не тільки нікотин. Тютюновий дим містить понад 7 000 хімічних елементів, з яких щонайменше 250 є токсичними, а близько 70 викликають онкологічні захворювання. Деякі з цих елементів входять також до складу отрути для комах, лаку для дерева, містяться у щурячій отруті, рідині для зняття лаку тощо.

Куріння спричиняє багато різних захворювань та хвороб, таких як:

хвороби дихальних шляхів та астма
онкологічні захворювання різних частин тіла та органів: ротової порожнини, гортані, стравоходу, трахеї, бронхів, легень, шлунку, підшлункової залози, нирок, товстої кишки, сечового міхура, шийки матки та спинного мозку
коронарна хвороба серця, інфаркти та інсульти
остеопорози
катаракта та сліпота
парадонтози
захворювання судин, аневризма аорти
безпліддя, імпотенція
Захворювання спричиняє не лише активне куріння. Пасивні курці (які вдихають тютюновий дим поряд із курцем), також підпадають під ризик отримати одну із вищеперерахованих хвороб.

Кожні 10 секунд від куріння у світі помирає одна людина. До цієї сумної статистики додається те, що найчастіше люди починають курити у віці 10 років.

Куріння у дитячому віці є руйнівним чинником, який негативно діє на подальше становлення важливих для життя людини систем.

Для тих, хто почав боротись з залежністю
Головне - це ваше бажання. Для його підсилення ви можете використати мотивацію. Чинники, які зазвичай мотивують людей кинути курити:

Здоров'я. Ризик захворіти на рак підвищується у людей, які курять.
Турбота про близьких. Адже пасивне куріння так само впливає на здоров'я людини. Не існує безпечного дозування диму.
Бажання мати дитину. Куріння впливає на репродуктивне здоров'я. Воно знижує можливість жінки завагітніти та робить сперматозоїди менш рухливими.
Фінансові фактори. Якщо щодня викурювати пачку сигарет у середньому за 30 грн, то за рік ви витрачаєте близько 11 тис. грн.
Соціальні переваги. Куріння - залежність, яка позбавляє вас можливості насолоджуватись подіями, на яких не можна курити. Ви можете вільно спілкуватися без цієї звички.
Перевагами припинення куріння є подовження життя. Вік, у якому ви кинете курити, може суттєво додати вам роки життя у порівнянні з людьми, які продовжують курити.

Якщо ви кидаєте курити:

у віці 30 років, то очікувана тривалість життя зростає на 10 років;
у віці 40 років, то очікувана тривалість життя зростає на 9 років;
у віці 50 років, то очікувана тривалість життя зростає на 6 років;
у віці 60 років, то очікувана тривалість життя зростає на 3 років.

 



Четвер, 18 Листопада 2021 11:11 | Переглядів: 152